Kennisoverzicht gespikkeld bezit

09-04-2025
0 reacties

Collectieve verduurzaming in straten met koopeigenaren en (sociale) huur door elkaar – zogenaamd ‘gespikkeld bezit’ - is ingewikkeld, maar zowel technisch als sociaal maatschappelijk nodig. Met name in kwetsbare wijken.

Tien uiteenlopende steden delen hun processtappen en tips voor gemeenten die ook willen starten of hun aanpak verbeteren. Met belangrijke lessen over planning, samenwerking en financiën.
In het kader van werklijn 3: stimulering van particuliere eigenaren, zijn in de laatste twee jaar van de City Deal een reeks aan bijeenkomsten georganiseerd om kennis te delen en te ontwikkelen op de verduurzaming van grondgebonden gespikkeld bezit. Dat heeft onder andere geleid tot dit kennisproduct waarin tien steden hun aanpak delen.

Naast de processtappen en de financieringsstromen, delen gemeenten ook hun resultaten, hoe ze omgaan met de AVG en wat hun geleerde lessen zijn. Ook delen we praktijkvoorbeelden, inspiratie en concrete handvatten. Zo delen gemeenten bewonersbrieven, ‘menukaarten’ met verduurzamingsmaatregelen voor bewoners, lokale subsidieregelingen en lokale afspraken met woningcorporaties. Om zo op een laagdrempelige manier voort te kunnen bouwen op de bestaande kennis en ervaring van gemeenten die al langer met deze complexe opgave bezig zijn.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Cookie-instellingen