In de ontwerpateliers verkennen de City Deal steden, samen met hun partners, hoe ze de energietransitie in kwetsbare wijken zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Dit atelier focust zich op welke route je moet afleggen voordat je bij mensen aanbelt om het gesprek aan te gaan over het verduurzamen van hun huis. Maar hoe komen je voorbij de voordeur? Hoe ga je vervolgens om met de multiproblematiek? En hoe zorg je als gemeente of samenwerkende organisatie voor een goed verloop? Arnhem is één van de steden die deelneemt aan deze City Deal. In het ochtendprogramma stond de aanpak in Arnhem-Oost centraal.
“We kunnen iets bieden, namelijk een minder hoge rekening en een prettige woonomgeving. Daarvoor moeten we achter de voordeur komen. Maar als je daar eenmaal bent, hoe ga je dan aan de slag? Hoe kun je bewoners dan in de volle breedte ondersteunen? En wat ga je vervolgens doen met al die vraagstukken?” - Hans van Ammers van de gemeente Arnhem.
Arnhem-Oost-aanpak
In 5 wijken in Arnhem-Oost is sprake van sociale problemen, zoals armoede en taalachterstand in combinatie met overlast en criminaliteit. Felice Bracco Gartner en Betty Jacobi van de gemeente Arnhem presenteerden hun aanpak om deze uitdagingen te tackelen. Met de Arnhem-Oost-aanpak heeft de gemeente het overkoepelende doel om alle Arnhemmers gelijke kansen te bieden. Met een perspectief van 18 jaar wordt langs diverse ontwikkellijnen op vele thema’s ingezet. Armoedebestrijding en verduurzaming maken hier onderdeel van uit. Om bewoners te bereiken worden o.a. (vrijwillige) energiecoaches ingezet. De coaches bezoeken de buurt, bellen bij mensen aan en gaan het gesprek aan over de wensen en behoeften van de bewoners. Betty Jacobi: “De energietransitie is inclusief, iedereen moet hieraan kunnen meedoen. Maar hoe zijn zij goed geholpen? We verzinnen van alles, maar werkt het? Daarom is achter de voordeur komen een onderdeel van deze aanpak. Het gaat om het contact met de bewoners.”
Leer hier meer over de uitgangspunten en doelen van de Arnhem-Oost-aanpak.
Achter de Voordeur
Hans van Heijningen (oprichter van projectbureau Achter de Voordeur) benadrukte het belang van je inleven in de wereld van bewoners in kwetsbare wijken: “Het lijkt nu of iedereen bezig is met energie en duurzaamheid, maar dat is het laatste waar deze bewoners mee bezig zijn. Dit zijn mensen die geen werk hebben en kampen met financiële- en schuldproblematiek. Hier proberen wij op aan te haken.”
Vertrouwen is hierin de basis volgens Van Heijningen: “Belangrijk is onderdeel worden van de wijk. Je moet een band opbouwen en opvallend aanwezig zijn in de wijk, zodat mensen weten dat ze bij jou terecht kunnen.”
Lees hier meer over de aanpak van het projectbureau Achter de Voordeur.
Aanbevelingen
De grote vraag is: kunnen we de energietransitie benutten als hefboom om de leefbaarheid in kwetsbare wijken te verbeteren? Dit onderzochten Platform31, Nyenrode Business Universiteit en achttien gemeenten drie jaar lang in het experimentenprogramma Verduurzaming van Kwetsbare Wijken. Anke van Hal van de Nyenrode Business Universiteit deelde tijdens dit atelier haar jarenlange ervaring met het thema – en de uitkomsten en aanbevelingen uit het experimentenprogramma. “We hopen dat in deze City Deal wordt opgepakt wat wij hebben ondervonden. Dat het wiel niet opnieuw wordt uitgevonden, maar dat deze publicaties worden gebruikt als uitgangspunt.”
Lees hier de publicatie en de 7 aanbevelingen. Tip! Er is ook een samenvatting van de publicatie, deze vind je hier.